Ενδοδοντία

Η ενδοδοντική θεραπεία, γνωστή και ως απονεύρωση, είναι η ύστατη θεραπεία διάσωσης ενός κατεστραμμένου δοντιού από τερηδόνα ή ενός μολυσμένου δοντιού. Σκοπός αυτής της θεραπείας είναι η αφαίρεση του νοσούντος ή νεκρού πολφού και η ερμητική έμφραξη του ριζικού σωλήνα ώστε να διευκολυνθεί η αποκατάσταση των περιακρορριζικών ιστών.

Η ενδοδοντική θεραπεία πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία, χωρίς αίσθημα πόνου και ενώ ο ασθενής νιώθει ήρεμα και άνετα. Για τη θεραπεία χρησιμοποιούνται σύγχρονα μηχανήματα όπως μοτέρ ενδοδοντίας, εντοπιστής ακρορριζίου και ψηφιακές ακτινογραφίες. Η θεραπεία για να ολοκληρωθεί συνήθως χρειάζεται 1-2 συνεδρίες. Ωστόσο, σε «προχωρημένες» καταστάσεις, η απομάκρυνση της μόλυνσης μπορεί να χρειάζεται περαιτέρω θεραπεία με χειρουργική προσέγγιση (ακρορριζεκτομή).

Μόλις το εσωτερικό του δοντιού καθαριστεί πλήρως και απονευρωθεί, τότε κρίνεται απαραίτητη η κατασκευή αποκατάστασης, όπως στεφάνης ή επένθετου, που θα τοποθετηθεί πάνω στο θεραπευμένο δόντι, ώστε το στόμα να μπορεί να είναι απολύτως λειτουργικό στην ομιλία και στη μάσηση και φυσικά να προφυλαχτεί το δόντι από τυχόν κάταγμα ή σπάσιμο. Το απονευρωμένο άλλωστε δόντι είναι «αδύναμο» και μπορεί κατά τη μάσηση να σπάσει για αυτό πολλές φορές εκτός από την αποκατάσταση ενισχύεται και εσωτερικά και με άξονα, όπου κριθεί απαραίτητο από τον οδοντίατρο.

Στο ιατρείο μας αναλαμβάνουμε και επαναλήψεις ενδοδοντικών θεραπειών διατηρώντας στο φραγμό δόντια τα οποία θα καταδικάζονταν σε εξαγωγή.

Εξαιρετικά σημαντικό ρόλο παίζει και η παρακολούθηση των ενδοδοντικά θεραπευμένων δοντιών με ακτινογραφικούς και κλινικούς επανελέγχους στους 3,6 και 12 μήνες για να επιβεβαιώσουμε την πορεία επούλωσης της βλάβης.