Περιοδοντολογία

Η Περιοδοντολογία είναι η ειδικότητα της οδοντιατρικής που ασχολείται με της παθήσεις των ιστών που στηρίζουν τα δόντια (ούλα,περιοδόντιο,φατνιακό οστό). Οι κύριες παθήσεις είναι η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα.

Η ουλίτιδα είναι η φλεγμονή των ούλων, των μαλακών ιστών που περιβάλλουν τα δόντια. Το πρήξιμο προκαλείται συνήθως από το σχηματισμό της πλάκας. Αν δεν γίνει τίποτα για την καταπολέμησή της, η ουλίτιδα μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα.

Η περιοδοντίτιδα είναι μία νόσος του στόματος που μπορεί να επηρεάσει ένα ή περισσότερα δόντια, με κύριο χαρακτηριστικό την υποχώρηση του οστού των γνάθων. Σε προχωρημένο στάδιο παρατηρείται κινητικότητα των δοντιών, που αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε απώλειά τους . Τα κύρια αίτια της νόσου είναι η μικροβιακή πλάκα και η κληρονομικότητα.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την περιοδοντική νόσο όπως: το κάπνισμα, ο διαβήτης, το στρες, η εμμηνόπαυση στις γυναίκες, το τρίξιμο των δοντιών, τα ορθοδοντικά προβλήματα, η κακή διατροφή (παχυσαρκία), καθώς και η χρήση ορισμένων φαρμάκων.

Η περιοδοντική νόσος μπορεί να είναι ασυμπτωματική ακόμα και σε προχωρημένο στάδιο. Ωστόσο, τα κύρια χαρακτηριστικά της είναι τα παρακάτω:

Είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς ότι η θεραπεία της ουλίτιδας και της περιοδοντίτιδας είναι εφικτή κι επομένως τα δόντια μπορούν να διατηρηθούν στους περισσότερους ανθρώπους δια βίου. Γενικά η θεραπεία της περιοδοντίτιδας χωρίζεται σε συντηρητική και χειρουργική.

Το συντηρητικό κομμάτι περιλαμβάνει τη διδασκαλία και έλεγχο της στοματικής υγιεινής, το βαθύ καθάρισμα της πέτρας (ριζική απόξεση) και τον έλεγχο των άλλων παραγόντων που σχετίζονται με την πάθηση. Αποσκοπεί στην άρση της φλεγμονής και αποκατάσταση της υγείας των περιοδοντικών ιστών. Μετά την συντηρητική θεραπεία αξιολογείται το αποτέλεσμα κι αποφασίζεται αν είναι σκόπιμη η χειρουργική παρέμβαση για την εξάλειψη όσων περιοδοντικών βλαβών έχουν απομείνει.